Samenspel in de raad

Boekrecensie | ‘Onder Commissarissen’ | Marilieke Engbers | Businesscontact – 2021 “Governance gaat over mensen die samen vanuit verschillende perspectieven, rollen en emoties verantwoordelijkheid nemen voor organisaties” (pag.15) Toegankelijk en vlot geschreven boek over de dynamiek in de boardroom. Na het bestellen, ik had er al over gehoord in de wandelgangen, verwachtte ik een stevig…

Continue Reading

De kracht van het midden

Ik krijg zo langzamerhand flashbacks naar het schoolplein uit mijn jeugd. Het organiseren van je eigen clubje was in de mode. Met eigen activiteiten, insluitingen en uitsluitingen. Kinderlijk eenvoudig. Met vier of vijf vrienden vormden we een gelijkgestemd groepje, een team met allerlei sporten en zochten we elkaar op na lestijd. Dat was natuurlijk best…

Continue Reading

Op je handen zitten

– Column – Iedere bestuurder met een beetje ervaring kent hem wel; de ‘actieve’ toezichthouder. Het lid in de raad van toezicht dat betrokken wil zijn, daadkrachtig en ‘bij wil dragen’. Geweldige krachten zijn dat, fijne sparring partners, actieve mensen. Maar de keerzijde dient zich snel aan. De bestuurder wil deze mensen erg graag ‘in…

Continue Reading

Recht voor z’n raap

Boekrecensie “Gertjan Verbeek – Recht voor z’n raap” |  Eddy van der Ley |  2020 Een zwart-wit kaft, de wilde haardos en een ongepolijste titel. Het boek dat Van der Ley schreef over voetbaltrainer Gertjan Verbeek,  heeft een uiterlijk dat past bij de inhoud.  Verbeek, bekend trainer van o.a. SC Heerenveen, FC Twente en Vfl…

Continue Reading

Lenig

– Column – Het was een drukke dag geweest, die nog niet klaar was. De schemer sloeg in en gelukkig kon ik voor een snelle avondmaaltijd aanschuiven zonder dat ik daar grote inspanningen voor hoefde te doen. De avondactiviteit wachtte. De vergadering met de raad van toezicht. Als bestuurder ken ik de dynamiek, of misschien…

Continue Reading

Regeren over je graf heen

De bestuurder gaat vertrekken. Zijn/haar nieuwe baan gaat over twee maanden beginnen. Een goed proces van werving en selectie heeft gezorgd voor een opvolger. En die nieuwe bestuurder zal de organisatie weer verder laten ontwikkelen en inspireren.  “Je moet natuurlijk niet over je graf heen regeren”.  Zo’n opmerking komt u vast bekend voor. Soms zeggen…

Continue Reading

Handige gids voor leeftijdsbewust personeelsbeleid

Boekrecensie | “Werken met millennials” T. Launspach (2019) Herkenbaar en praktijkgericht. Zo zou ik het boek van Thijs Launspach willen karakteriseren. Mocht je net als ik regelmatig leiding geven aan – of samenwerken met – millennials, lees dit boek. Het geeft je een no-nonsense gids in handen die vlot leest en het spiegelt je eigen…

Continue Reading

Bestuurder worden… Wil ik dat? Kan ik dat?

Boekrecensie | Uit het goede hout gesneden – Hanke Lange –  2018 (4e druk) Hanke Lange heeft met ‘Uit het goede hout gesneden’ een prettig leesbaar boek geschreven, gericht op versterking van bestuurlijk leiderschap. Want een bestuurder kan het verschil maken, vooral als de organisatie onder druk staat. Leiderschap én volgerschap komt aan de orde,…

Continue Reading

Voor startbekwame toezichthouders

Een vlotte titel op een mooie harde kaft. Een frisse blauwe kleur en een passend plaatje.
Zoals “Goede raad voor commissarissen” eruit ziet aan de buitenkant, zo leest het ook. Het boek beschrijft op een vlotte en eigentijdse manier situaties en dilemma’s op de tafel van toezichthouders en bestuurders.

Continue Reading

Vijf keer lof voor Niek de Kruif

Boekrecensie |  Een luizenbaan – handboek voor bestuurder basisonderwijs – Niek de Kruif Met deze boekrecensie wil ik 5 complimenten geven aan Niek de Kruif. Hij heeft een prettig leesbaar en toepasbaar boek geschreven voor de onderwijsbestuurder anno 2019. Mijn belangrijkste bevinding na het lezen betreft de leesbaarheid. Een Luizenbaan leest als een trein. De…

Continue Reading