- Column - 

Het was een drukke dag geweest, die nog niet klaar was. De schemer sloeg in en gelukkig kon ik voor een snelle avondmaaltijd aanschuiven zonder dat ik daar grote inspanningen voor hoefde te doen. De avondactiviteit wachtte. De vergadering met de raad van toezicht. Als bestuurder ken ik de dynamiek, of misschien beter gezegd; de structuur van de bijeenkomsten.  En juist doordat die soms wat rigide aanvoelt, moet ik zorgen voor wat flexibiliteit…

Ondanks dat we digitaal vergaderen weet de voorzitter van de raad van toezicht met wat belangstellende vragen de toon te zetten voor de rest van de avond.

Als bestuurder weet ik inmiddels; we schakelen altijd snel naar de inhoud, naar de diepere vragen. Terwijl we hoog-over blijven toezien. Eigenlijk klopt het precies, zoals het hoort.

En toch … moet ik erop letten dat de raad op zijn post blijft. En dat ook ík dat doe. Een positiewissel kan even, mits we dat van beide kanten benoemen.

“Dat is des bestuurders”. Het klinkt als een frase uit de bijbel, maar de bedoeling is goed. Je zal mij niet horen zeggen: “dat is des raads van toezichts” dat is bizar. Maar ik geef wel regelmatig terug: “Hoe zorgen we dat dit punt op het juiste speelbord terecht komt?” Of: “Gelukkig hebben jullie mij hiermee voldoende uitgedaagd”.  Het klinkt een beetje politiek, en dat is het soms ook. Gewoon mooie woorden gebruiken die duidelijk maken wie wat doet.

Iemand maakt vervolgens een grap, een ander voelt zich hierdoor vrij om een anekdote te vertellen uit eigen werkkring.

De raad heeft ook een vergaderstuk zonder mijn aanwezigheid. Ik heb daar zelf op aangedrongen. Als bestuurder moet je, vind ik, kunnen loslaten en ook een generalist zijn. Overal iets van weten. Nou ja, zoveel kennis heb ik natuurlijk niet. Maar door de jaren heen heb ik geleerd om de specialisten van het bestuursbureau hun podium te geven in de raad van toezicht. Zij vullen mijn algemene, en soms ook beperkte kennis en visie mooi aan.

Ik neem mij voor om de volgende dag nog even te bellen met de toezichthouder die het financiële aandachtsgebied heeft. We moeten binnenkort weer een Auditcommissie gaan plannen. En ik help hem door tijdig wat ontwikkelingen te delen. Zo kan hij op zijn RvT post blijven met passende betrokkenheid.

De drukke dag werd zo goed afgesloten. De vergadering verliep volgens planning en agenda. De lenigheid van de bestuurder is cruciaal, heb ik ervaren. Even het proces van rol en taak benoemen. Soms met mooie woorden, maar we begrijpen elkaar wel. Even met humor pauzeren. Dan weer door. Het ‘spel’ van bestuur en toezicht is niet vooraf te regisseren. Je doet dat samen.

AH