Boekrecensie |  Een luizenbaan - handboek voor bestuurder basisonderwijs - Niek de Kruif

Met deze boekrecensie wil ik 5 complimenten geven aan Niek de Kruif. Hij heeft een prettig leesbaar en toepasbaar boek geschreven voor de onderwijsbestuurder anno 2019.

  1. Mijn belangrijkste bevinding na het lezen betreft de leesbaarheid. Een Luizenbaan leest als een trein. De opbouw is logisch en creatief opgezet in alfabetische volgorde; de inhoud spreekt van gezond verstand en de tips zijn vrijwel allemaal nuttig dan wel herkenbaar.

  2. Een Luizenbaan is een handboek met relativering. Wars van dikdoenerij en overtollige taaldiarree geeft het vooral inzicht in de zin en onzin van het bestuurdersvak. Terug naar de bedoeling.

  3. Daar waar mensen samenwerken is er sprake van verhoudingen. Een bestuurder zal op papier de verantwoordelijke ‘baas’ zijn. Maar niets is zo onplezierig als een ongelijke verhouding die ervoor zorgt dat er ongelijke rechten zijn. In Een Luizenbaan komt regelmatig naar voren hoe verhoudingen zinvol en nuttig inhoud krijgen.  Bijvoorbeeld tussen directeuren en bestuurder.

  4. Niet iedereen is een auto-didact. Mensen leren van elkaar en van voorbeelden. Goed gedrag helpt een ander op weg. De Kruif heeft een gouden greep in talloze tips gedaan en die mooi uitgewerkt voor bestuurders in het onderwijs. Het boek heeft een vanzelfsprekend lerend effect.

  5. Niek, dankjewel. Het boek heeft in hoge mate humor aan boord. Het ademt niet alleen plezier voor het onderwijs, maar ook spiegelen de voorbeelden in het boek de onderwijspraktijk.

Niets dan lof? De Kruif oogst terecht waardering voor dit ontspannen boek. Tegelijk zijn er wel kanttekeningen. Hier en daar zijn de tips oppervlakkig. En over een paar jaar gedateerd. Dat een website actueel moet zijn en iemand verantwoordelijk daarvoor, heeft wel een hoog open-deur gehalte. Evenals de oplossing voor het lerarentekort. Scholen samenvoegen zodat er directeuren voor de klas kunnen? Dat lijkt me geschreven met een knipoog. En dat past dan wel weer bij de sfeer van het boek.

Kortom, een prettig en luchtig boek. Ook aardig om cadeau te doen.

AH