Boekrecensie | Goede raad voor commissarissen (P.Dinjens), 2018 Mediawerf uitgevers.
Puck Dinjens is er in geslaagd om een boek samen te stellen vanuit een interessant en spraakmakend collectief van verschillende Governance-kenners. Zo op het eerste gezicht best een uitdaging. Want er is al zoveel geschreven over Governance, goed bestuur en de verhouding met de raad van toezicht.
Dinjens is voor mij geen onbekende. Bij een aantal interactieve zelfevaluaties van Raden waar ik zelf deel van uit maak, had zij de leiding. Ze is in staat om haar op kennis en ervaring gestoelde adviezen op ontspannen manier te combineren met het reflecterende gesprek.
En ook in “Goede raad voor commissarissen” is het haar gelukt die combinatie te realiseren. De verhouding bestuurder – toezichthouder (of in toenemende mate; “commissaris”) komt regelmatig aan de orde, geïllustreerd met actuele voorbeelden. Vertrouwen is de basis maar net zo goed een sterk omgevingsbewustzijn. Op het niveau van toezicht en bestuur is een kokervisie snel de waarheid en speelt macht als vanzelf een dominante rol. Verfrissend om te lezen is de wijze waarop je naar macht kan kijken. Van impulsgedrag vanaf de apenrots, tot een vorm van moreel leiderschap waarbij het hogere doel centraal staat.
De nadruk die de verschillende schrijvers leggen op gedrag, aandacht en persoonlijke benadering vind ik sterk. Daarmee is het boek onderscheidend, prettig leesbaar én herkenbaar. Het gaat ook lastige thema’s niet uit de weg. Denk daarbij aan de voorgenomen loonsverhoging van de ING-bestuurder, het gezichtsverlies van de commissarissen, de al dan niet lastige verhouding tot medezeggenschap. Gelukkig raken de onderwerpen zowel de publieke als de commerciële sector. Voor elk wat wils.
De raad die gegeven wordt is divers en met name praktijkgericht. Zo kan het boek zich meten met andere bestsellers in dit genre, maar is het vooral buitengewoon nuttig voor de beginnende toezichthouder.
AH